13300 induló a Comrades Marathonon

Dél-Afrikában 78. alkalommal rendezték meg az egyik legnagyobb múltra visszatekintő ultramarathoni versenyt a Comrades Marathont. A 89 km-es távnak 13300-an vágtak neki, a férfiak mezőnyében hazai siker született, míg a hölgyek között egy orosz ikerpár győzött, a magyar Staicu Simona pedig 10. lett.


A mezőny elrajtol Pietermaritzburgból

A világ egyik legkülönlegesebb országa (lakosság: számos bennszülött törzs, bevándorló fehérek-búrok, angolok; ritka és drága ásványkincsek: arany, gyémánt, platina), a Dél-Afrikai Köztársaság, az elmúlt egy évtizedet leszámítva, sajnos csak a politikai berendezkedése miatt került reflektorfénybe. A bennszülött lakosságot elnyomó és alapvető jogaitól megfosztó fehér kisebbség által létrehozott apartheid rendszer kirekesztette az országot a világ valamennyi gazdasági és politikai közösségéből. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságba is csak 1991-ben vették fel, miután az országban megbukott az apartheid rendszer.



Azonban van néhány olyan dolog, ami nem szabhat gátat az emberi ostobaság és szűklátókörűség. A tudomány és a kultúra mellett talán a sportot említhetjük meg. A dél-afrikai Comrades Marathon valamennyi politikai rendszert túlélte, így hétfőn már 78. alkalommal rajtolhattak el az indulók!



Első éves győztes

Idén 13300 induló sorakozott fel a rajtvonalon Pietermaritzburgban, hogy megtegye a 89 kilométeres távot, és célba érjen Durban-ben, az Indiai-óceán partján. Ez egy szimpla marathoni versenyen is megsüvegelendő létszám lenne, azonban az érdekesség kedvéért megjegyezzük, hogy a jubileumi 75. versenyen több mint 22500 induló állt rajthoz, és azok, akik a tömeg végén álltak, csak 12 perccel a startpisztoly jelzése után haladtak át a rajtvonalon.

Az idei versenyen több Comrades nagymenő is rajthoz állt. Elindult az orosz Vladimir Kotov, aki 2000-ben és 2002-ben megnyerte a versenyt, a négyszeres bajnok Alan Robb, vagy éppen a spanyol Jorge Abuzo Martinez.


A boldog győztes: Fusi Nhlapo

2003-ban azonban esélyük sem lehetett a hazai versenyzőkkel szemben: a férfiak között az első tízben hét dél-afrikai futó végzett. A győztes Fusi Nhlapo is helyi futó, és most először indult el a Comrades-en. Fusi 64 kilométeren keresztül csak kísérgette az élen állókat, azt követően viszont robbantott, és már nem is adta ki a kezéből a győzelmet. 5:28:52 órás ideje, bár nem rekord, de nagyon-nagyon jó eredmény. Győzelme tulajdonképpen csak egyetlen pillanatig forgott veszélyben, amikor rossz irányba kanyarodott és bevágott az egyik sajtós kocsi elé, ami majdnem elütötte.

A férfiak között egyetlen magyar induló volt, a nyíregyházi Bacskai Zsolt, akinek kiváló marathoni és félmarathoni eredményei vannak, de már ultra versenyeken is kipróbálta magát. Olyannyira, hogy tavaly egészen 70 km-ig vezette a Comrades mezőnyét, akkor azonban megsérült, és kénytelen volt feladni a versenyt. Eredményéről sajnos nincs hírünk.

A női mezőnyben történelmi sikernek tapsolhattak a nézők: az első és a második helyen egy orosz ikerpár végzett. A 27 éves Elena és Oleszia Nurgalieva az Ural-térségben él, és sífutó oktatóként keresik kenyerüket. Marathonnál hosszabb távokat csupán négy éve futnak. A harmadik helyen szintén egy orosz futó, Tatjana Zsirkova végzett. A női mezőny, nekünk magyaroknak is tartogatott meglepetést, hiszen Staicu Simona az igen előkelő 10. helyen ért célba.

Comments

comments